Vino s okusom soli
U petak 21. i subotu 22. lipnja na središnjem crikveničkom trgu Stjepana Radića po prvi puta se održao Festival hrvatskih vina „VINO s okusom SOLI“ u sklopu Prodajne izložbe suvenira, vina i autohtonih proizvoda “KVARNER EXPO 2019” na kojem se turistima, posjetiteljima i svim vinoljupcima predstavilo više od 20 hrvatskih vinarija iz svih hrvatskih vinskih regija, odnosno Hrvatska kao bogata eno – gastro destinacija. Svi posjetitelji kušali su više od 100 etiketa vina, suhomesnatih proizvode te ulja i sireva. Ovaj vinski festival potpisuju selačka udruga AHA, kastavska glazbena udruga Tororo i vinske udruge Sveta Lucija Crikvenica i Ružica Vinodola Novi Vinodolski.
Podršku novom crikveničkom festivalu u obliku pokroviteljstva dali su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli i Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Rijeka, dok su sponzori Obrtnička komora Primorsko – goranske županije, Grad Crikvenica, Turistička zajednica Grada Crikvenice, Janaf d.d., ACI d.d., Jamnica plus d.o.o., Dukat d.d., Jadran Crikvenica Hoteli i Kampovi, Primorsko – goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, odnonso Centar autohtonih proizvoda primorsko – goranska kašetica, Turistička zajednica grada Rijeke i komunalno poduzeće Eko – Murvica d.o.o. Crikvenica.
Sekundarni ciljevi festivala su postati prepoznatljiva manifestacija koja bi bila motiv dolaska turista u Crikvenicu i predstavljanje eno – gastro scene na Kvarneru ali i kvarnerskih autohtonih proizvoda u svim krajevima Hrvatske i okolnih zemalja.
Pjenušavi Kvarner u Zagrebu
U organizaciji 4. Salona pjenušavih vina Zagreb i 4. Međunarodnog eno gastro festivala “Wine’Ri” u zagrebačkom baru Roots, održana je radionica “Pjenušavi Kvarner” u Zagrebu. U zagrebačkom baru “Roots” održana je promocija pjenušavih vina Kvarnera, a predstavili su ih profesorica Marija Vukelić, direktorica 4. Salona pjenušavih vina Zagreb i dr. sc. Žarko Stilin Belac, direktor 4. Međunarodnog eno-gastro festivala “WineRi” uz podršku Turističke zajednice grada Rijeke. Uspjesi kvarnerskih pjenušaca izvrstan su vjetar u leđa i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, a time i praćenju svjetskih trendova koji pridonose većoj promociji kvarnerske i hrvatske eno-gastro scene u svijetu.
Na degustaciji u Zagrebu predstavljeno je osam različitih pjenušaca kvarnerskih proizvođača; PZ Vrbnik, Ivan Katunar, Katunar, Frajona, Jarbola, Gospoja i Pavlomir, a prednost imaju autohtone sorte Primorja – žlahtina i jarbola.
LokVina
Prvi put, u sklopu tradicionalne trodevne manifestacije u čast mladog vina „Bela nedeja“ u Kastvu se na trgu Lokvina ispred „Hotel & Restaurant Kukuriku“ održao „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA“ na kojem se predstavilo 15-tak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta isl. i proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.Ovogodišnji izlagači bili su ispred Udruge “Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” – Poljoprivredna zadruga Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, ispred Udruge prijatel ruž, grozja i vina “Belica” – Vina Plovanić, ispred Udruge proizvođača grozja i vina “Jarbola” – OPG Ružić, ispred Proizvođačke organizacije “Škrlet” – Vinarija Florijanović i Vinarija Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija” iz Crikvenice, Kutjevo d.d., Vrhunska vina “Đurinski” i OPG Pršutana Antolović.Ovogodišnji „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA“ svojevrsna bio je najava „Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi“ koji će se održati polovicom ožujka, te prvo predstavljanje branda Quarner Quality kojim će se zaštititi, odnosno brandirati autohtoni kvarnerski proizvodi, manifestacije i nematerijalna baština. Vinski kum i ovog festivala autohtonih hrvatskih vina je Časlav Matijević, finalist TV shoa MasterChef i promotor eno-gastro kulture i kulture stola. Drago mi je da smo okupili najznačajnije udruge vinara s Kvarnera – Belica, Jarbola, Žlahtina i Sveta Lucija te da smo dobili njihovu podršku, odnosno da se vinari s Kvarnera osjećaju organizatorima ovakvih događanjima i nositeljima novoga branda Quarner Quality. Vjerujem da je ova manifestacija, uz svesrdnu podršku Grada Kastva i Turističke zajednice Grada Kastva, te Udruge Belica kao domaćina, profesora Tomislava Pavlešića koji nam je dao podršku i savjete, ali i Primorsko – goranske županije, odnosno branda Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske Kašetice i Turističke zajednice Kvarnera, vjetar u leđa promociji, pozicioniranju i brandiranju ne samo kvarnerskih vina i Kvarnera već svih autohtonih vina Hrvatske. Osim navedenih, podršku festivalu su dali Grad Crikvenica, Hotel & Restoran Kukuriku, Jamnica d.d., Dukat d.d., Roto dinamic d.o.o., Ledeno doba d.o.o., Tent event šatori, dBoki sound, Schnaidar d.o.o., Gospodarska komora Rijeka i Obrtnička komora Primorsko – goranske županije. Manifestaciju podržavaju i uvijek prisutni vinski vitezovi Europskog vinskog viteškog reda Legat Hrvatsko primorje i Istra koji sudjeluju na svečanom otvaranju u nedjelju i Eques Vitez za Hrvatsko primorje i Istru Anton Fućak, a koji svoju domicilnu kuću Europskog reda imaju u „Kući Belice“ od ove godine. Ova manifestacija zasigurno doprinosi brandiranju Kvarnera kao eno – gastro turističke destinacije, jer vino mora postati razlog dolaska turista na Kvarner. Svi smo ponosni na kvarnerske autohtone sorte, na vinare koji čuvaju te sorte i proizvode sjajna vina – rekao je organizator festivala dr.sc. Žarko Stilin.